Gør din jule- og nytårsmiddag mere simpel

Vi kender det – år efter år stresser vi rundt i køkkenet juleaftensdag for at tilberede det hele og gøre alting klart til julemiddagen. Den danske julemiddag er en middag, der tager sin tid vel at mærke, og flæskesteg og and skal sidde helt i skabet. Måske elsker du ikke ligefrem at lave mad, måske vil du hellere bruge tid med dine gæster? Du kan læse med her, hvad du kan gøre for at gøre julemiddagen mere simpel.

Sammenskudsgilde

En mulighed for at afhjælpe stressen med at lave julemiddag er, at du kan få dine gæster til at hjælpe dig. Måske kan du få en til at tage rødkål med, en anden til at tage brunede kartofler med, og en tredje til at stå for drikkevarer. Du behøver ikke lave alting selv, og på den måde kan I sammen være med til at skabe julemiddagen. 

Hvis du ikke får gæster udefra, kan andre i husholdningen også hjælpe til. Børn kan gode lide at hjælpe til i køkkenet, men de får ikke altid lov. Nogle børn synes selvfølgelig ikke, det er så sjovt, men kan I gøre det til en tradition derhjemme at alle hjælper til? 

Måske kan børnene stå for de lidt mere simple opgaver, eller du og din partner kan dele opgaverne mere lige imellem jer. I kan også fordele det, så en handler, en står for opvasken osv. 

Bestil udefra – også til nytår

En anden måde at gøre julemiddagen mere simpel på er ved at bestille mad udefra. Du kan bestille nytårsmiddag her. Dette gør det absolut nemmere for dig. Faktisk slipper du for alt julestresset, du kan læne dig tilbage og bare nyde, at andre har lavet lækker jule- eller nytårsmad for dig. Det bliver ikke nemmere, og det er fuldstændig legitimt at bestille udefra. Man behøver ikke at skulle kunne lave alting selv, som man gjorde førhen i de danske husstande. I dag er der mange, der bestiller udefra, og du kan hoppe med på bølgen. 

Det samme gælder nytårsaften, hvor man egentlig bare gerne vil kunne feste og være sammen med sine gæster. Her kan det være en god idé at blive enige om, at man bestiller udefra. Så slipper I for at skulle bekymre jer om det. 

Alternativ julemiddag

Julen er forbundet med mange traditioner, men flere og flere begynder med at bryde lidt med de traditioner. Er du én af dem, så skal du måske overveje at gøre julemiddagen mere simpel ved at lave en helt anden menu. Flere bliver vegetarer eller lignende, og så er julemiddagen ikke det sjoveste i verden. Her kan du også hjælpe dig selv ved at lave en middag, der er mere simpel, eller som måske kan forberedes på forhånd. På den måde behøver du ikke stå i køkkenet selve dagen, men kan gøre arbejdet på forhånd.

Der er altså mange muligheder for at gøre julemiddagen til et mindre stressende projekt. Ved at overveje ovenstående kan du gøre det nemmere for dig selv og måske hele familien.