Behandlingsformer til alkoholafvænning

Ambulant- dag- og døgnbehandling! Er du også forvirret over hvilke behandlingsformer, der findes til afvænning af alkohol og hvad forskellen på dem er? Så læs med herunder, hvor vi har udpenslet de forskellige behandlingsformer.

Alkoholafhængighed kræver behandling. Alkoholisme er en alvorlig afhængighed, som man ikke bare selv kan forandre. Men afhængigheden kan have mange forskellige udtryk.

Tilpasset behandlingstilbud

Nogle alkoholafhængige skyller morgenmaden ned med en promille. Andre tæller timerne til de har fri og fejrer fyraftenen med flere genstande og helt andre ”nøjes” med weekenderne, hvor de til gengæld indtager så meget alkohol, at blackouts er blevet en følgesvend for dem.

Tilbuddet skal tilpasses dig

Alkoholikere er nemlig helt almindelige mennesker og derfor ser afhængigheden også meget forskellig ud og behandlinger bør derfor altid tilpasses den enkelte misbrugers behov og mulighed. Dette til trods for at mange misbrugscentre kører med faste pakker.

Enhver, der lider af alkoholafhængighed, har ret til hjælp (fra et godkendt behandlingssted) og derfor er det vigtigt at kende de forskellige muligheder.

Hvad er ambulant behandling?

Når man modtager ambulant behandling ligger behandlingen på tider udenfor dit arbejde eller studie. Det gør det muligt at behandle afhængigheden privat og uden at ændre på de velfungerende ting i hverdagen. Du bor således stadig i eget hjem og kan vedligeholde dit arbejde eller studieliv. Ambulant behandling kan både foregå om dagen og om aftenen. Mange starter med en måneds behandling mens andre har brug for flere.

Ambulant gruppebehandling

Ambulant gruppebehandling er en meget brugt behandlingsform da flere studier har vist, at gruppedynamikker kan noget særligt. Ved ambulant gruppebehandling er problemløsende gruppeterapi ofte et fast element ligesom tilbagefalds forebyggende rådgivning er.

 

Matrikelløs ambulant behandling

Matrikelløs ambulant behandling er kun noget nogle behandlingssteder tilbyder. Matrikelløs ambulant behandling er som ordet siger, matrikelløs behandling og dermed et udgående behandlingstilbud. Det er ideelt til dig, der ikke kan deltage i et almindeligt behandlingstilbud og måske har brug for mere afklaring eller ydermere støtte for at profilere af et behandlingstilbud.

 

Dagbehandling til alkoholafvænning

Dagbehandling er til dig, der har et højt alkoholforbrug og derfor har brug for mere intens hjælp, dog mens du fortsat bor i eget hjem og kan bibeholde meget af din velkendte hverdag.

Dagbehandling er mere intensivt end ambulant behandling, da det er en behandlingsform, som du går til hver dag på hverdage i dagtimerne. Typisk i tidsrummet 09-15 eller 08-14.

Selvindsigt og selvforståelse

Det er en behandlingsform med stort fokus på indsigt i egne mønstre og copingmekanismer og ligesom al anden misbrugsbehandling, er der stort fokus på tilbagefaldsforebyggende rådgivning, gruppeterapi og problemløsende opgaver.
Oftest er der også individuelle opgaver og individuelle samtaler med behandlere. I de mere moderne tilbud er mindfulness og yoga også en del af behandlingen ligesom visse steder tilbyder Nada akupunktur.  

Døgnbehandling

Døgnbehandling er den mest indgribende behandlingsform, da man bor på behandlingscentret i en given periode. Er optimal til personer, der har drukket alt for meget i en lang periode. Man er typisk i døgnbehandling i 1 til 3 mdr., men nogle er i længere tid.

Hverdagen i døgnbehandling

På behandlingscenteret overnatter man. Nogle steder er der enestuer. Andre steder deler man værelse med andre. I løbet af dagen har man som regel både opgaver og pligter ud over det generelle dagsprogram der som regel består af en blanding af gruppeterapi, samtaler og aktiviteter.

Spejling i ligesindede

Mange alkoholafhængige ser det som en stor hjælp at komme væk fra det velkendte i en given periode og blive afruset og samtidig have tid til at fordybe sig i sig selv og den man er. Det er også hårdt arbejde og derfor kan det være en lettelse at være væk hjemmefra og kunne fordybe sig uden følelsen af at svigte omgivelserne. Endeligt bor man sammen med andre i lignende situation hvilket betyder meget, hvis man i lang tid har gået og følt sig udenfor.

Botilbud med behandling

Enkelte udbydere tilbyder både botilbud og alkoholafvænning. Dette er målrettet borgere, der er hjemløse og samtidig lider af alkoholafhængighed.

Andre tilbud

Derudover findes der private udbydere, der ikke er godkendte behandlingssteder, som både tilbyder hypnose og anden form for behandling. Som med alt andet, skal man derfor være kræsen og finde et tilbud der passer til ens behov og den man er, så man kan komme tilbage til sig selv og være en, man er stolt af at være.